EET SPORTIEF

Home > Bibliotheek > Persoonlijke hygiëne

Persoonlijke hygiëne

Ria Vanderstraeten
Sports Nutrition Consultancy

daar begint het mee...

Lights

De basis voor voedselveiligheid is persoonlijke hygiëne.

Dit omvat een goede lichaamshygiëne, een goede handhygiëne en propere kledij voor wie in contact komt met voeding in de sportkantine.

Het aller belangrijkste is om steeds (op de juiste wijze) je handen met zeep minstens 15 seconden te wassen vooraleer voeding wordt aangeraakt. Aangezien vuile handen een belangrijke besmettingsbron vormen. (Hang in de toiletten een herinneringsposter op zodat niemand vergeet de handen te wassen na een toiletbezoek.)

Nagels zijn best kort, proper en ongelakt of anders draag je wegwerphandschoenen als je aan voeding komt.

Zorg ook dat je haar veilig wegzit achter een haarnet of pet.

Juwelen horen ook niet thuis in de keuken.

Wie proeft doet dat hygiënisch met 2 lepels waarbij 1 lepel enkel in contact komt met voeding en niet met je mond en de andere bedoeld is om de voeding, die erop is gegleden vanuit de eerste lepel, naar je mond te brengen.