EET SPORTIEF

Mag je de resterende inhoud van een flesje water of sportdrank dat uren in de zon lag nog drinken?

Telkens je van een flesje drinkt, komt er een beetje speeksel in het flesje. Daar wordt je niet ziek van, want het zijn je eigen bacteriën. Maar op het moment dat er vlokken in je flesje drijven, giet je de inhoud toch beter weg.

Bij hergebruik, zonder schoonmaken,  kunnen bacteriën, algen, gisten en schimmels in het drankje komen en lekker groeien (voornamelijk in sportdrank). Vooral op sportdopjes kunnen veel bacteriën zitten.

Maar plastiek flesjes bevatten de weekmaker BPA of Bisfenol A die traag oplost/lekt in de drank. BPA gedraagt zich in het lichaam als hormoonverstoorder en dat is niet zo gezond.

En een plastic flesje kan niet tegen hoge temperaturen. Wanneer het aan hoge temperaturen wordt blootgesteld, lekt de BPA meer, en daardoor verandert ook de samenstelling van de drank die erin is. Dit kan je het proeven wanneer je een flesje uren in de zon, op het dashboard van je auto, hebt laten liggen.

Het alternatief is daarom een roestvrijstalen bidon. Bacteriën kunnen zich op roestvrijstaal niet goed ontwikkelen. Bevat geen BPA en als de fles vuil is, kan je deze vlot schoonmaken met water en een druppel detergent.