'Eet Sportief’ is een begeleidingstraject voor sportclubs die een gezonder voedingsaanbod willen serveren waar sporters en club beter van worden.
Dit project is een onderdeel van de toolbox van Gezond Sporten Vlaanderen dat sportclubs ondersteunt bij het uitwerken van een Gezond sporten beleid.
Via dit project willen wij de vrijwilligers in de sportclub - die zorgen voor het aanbod in de cafetaria/ kantine/bar - ondersteunen door hen kennis bij te brengen over gezonde voeding bij een sportieve levensstijl, voedselveiligheid en hen begeleiden om een gezonder aanbod te introduceren op maat van hun sportclub. Hierbij vinden we het belangrijk om te bevragen welk gezonder aanbod de mensen zelf willen.
Wij ontwilkelden een coachingtraject voor sportclubs met een cafetaria/bar/kantine in eigen beheer.
"Euh?" denk je misschien. "Wat is een coaching traject eigenlijk?".
Een concept dat overgewaaid is uit Australië en Nederland. Daar zijn ze erin geslaagd om sportclubs een gezonder aanbod te laten aanbieden waar niet alleen de sporter maar ook de clubkas beter van wordt.
Hebben jullie al vragen gekregen van ouders die een gezonder aanbod willen in de kantine?
Hoe pak je het concreet aan om conform de wetgeving (HACCP en allergenen), met een team van vrijwilligers te zorgen dat er ook lekkere en gezonde snacks te krijgen zijn in jullie club? En ja, zal dat wel verkopen?
Hoe leuk zou het zijn als er iemand jullie zou begeleiden door het kluwen van regeltjes en to do’s zodat het geen droom blijft maar werkelijkheid wordt?
Daar werken wij aan, we proberen er ook voor te zorgen dat het betaalbaar blijft en er ook nog een paar leuke extraatjes aan verbonden zijn.
Gezien 'Eet Sportief’ een begeleidingstraject is voor sportclubs die een gezonder voedingsaanbod wil serveren waar sporters en club beter van worden, zal de begeleiding gebeuren door een sportdiëtist zodat het kantineaanbod conform de HACCP en allergenenwetgeving geserveerd wordt.
Om het opzet te doen slagen wordt ingezet op gamification die clubleden uitdaagt hun gedrag bij te sturen via incentives. Diverse acties worden opgezet zodat ook kansengroepen kunnen meegenieten van het gezondere aanbod. Tevens kaarten we het aspect van duurzame voeding aan.
Zonder gedragsverandering kan dit project niet gerealiseerd worden. Inzetten op blijvende gedragsverandering is lastig. Daarom wordt er gekozen om in te zetten op gamification waarbij de club en z’n leden uitgedaagd worden door middel van incentives (sociale, extraatjes, exclusieve, ...) om deel te nemen en zich te blijven inzetten.
De beoogde gedragsverandering speelt zich op 3 niveaus af: jeugdsporters, kantinemedewerkers en club.
We vragen u om over het project in in eerste instantie vooral in de club te communiceren en pas na verloop van tijd ook extern via de gebruikelijke communicatiekanalen van uw sportclub.
Alle info over het projectconcept en de daar bijhorende tools zal op deze website te vinden zijn en wij vragen u ook vanop uw clubwebsite te linken naar deze website.
Organisator en projectmanager: Ria Vanderstraeten
R&D: VBVD commissie Sportvoeding
Digital manager: David Rademaker
Deze partners dragen bij met hun kennis en expertise aan het welslagen van ons project.