EET SPORTIEF

Online cursus: Allergenen


Wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie?

Heel belangrijk om weten!


Een allergie wordt veroorzaakt door een afweerreactie van het lichaam. Waarbij het lichaam een onschuldig eiwit (allergeen) in voedsel als gevaarlijk beschouwt en hiertegen antistoffen aanmaakt.

Een overreactie van het afweersysteem kan symptomen van uiteenlopende ernst veroorzaken, van koorts en een opgezwollen huid tot mogelijk fatale astma-aanvallen en (levensbedreigende) anafylactische reacties. 
Bij een voedselintolerantie reageert het lichaam ook op bepaalde voedingsmiddelen. Het afweersysteem speelt hierbij echter geen of een onbelangrijke rol. In de meeste gevallen kan het lichaam een bepaald soort voedingsmiddel niet verteren.

 

Wist je dat?

8 voedselallergenen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 90 % van alle voedselallergieën nl. melk, kippenei, vis, schaal- en schelpdieren, tarwe, pinda, noten en soja.

 

Maar...

Veel mensen denken dat de termen voedselallergie en voedselintolerantie hetzelfde betekenen, maar dit is niet correct. Bij een voedselintolerantie (bijvoorbeeld lactose-intolerantie) speelt het afweersysteem geen rol, dit in tegenstelling tot een voedselallergie. Een voedselintolerantie is niet levensbedreigend.