EET SPORTIEF

Nieuwe regelgeving wegwerpbekers

2019-12-29
EU

Vanaf 1 januari 2020 mogen alleen nog duurzame materialen.

Lights

Vanaf 1 januari 2020 geldt er in de EU een verbod voor organisatoren van evenementen om drank te serveren in wegwerpverpakkingen. Tenzij er een systeem voorzien wordt waar 90 % (95% vanaf 2022) van de wegwerpverpakkingen gescheiden wordt voor recyclage?

Vanaf 2020 zal het op alle evenementen van de sportclub verboden zijn om drank te serveren in wegwerpbekertjes, blikjes of petflesjes. Frisdrank zal je moeten aankopen in glazen retourflessen of tappen via een postmixsysteem en serveren in herbruikbare bekers. Hetzelfde geldt voor bieren: enkel nog uit vaten of glazen retourflessen en schenken in herbruikbare bekers.

Kiest een sportclub er toch voor om wegwerprecipiënten aan te bieden, dan moet die materialenstroom voor 90 procent (en vanaf 2022 voor 95 procent) opnieuw ingezameld worden (de bewijslast ligt bij de organisator).

Begin er maar aan... Jarenlange ervaring en projecten hebben aangetoond dat sorteerbakken niet helpen. Wat wel wekt is de inzameling met een retoursysteem om de stroom zuiver terug te krijgen.

Meer info vind je op de website van OVAM.