EET SPORTIEF

Home > Bibliotheek > Hoe mondmaskers onderhouden?

Hoe mondmaskers onderhouden?

Ria Vanderstraeten
Sports Nutrition Consultancy

Stel iemand aan die ervoor zorgt!

Lights

Het dragen van een mondmasker is het nieuwe normaal, zeker voor de medewerkers en vrijwilligers in de sportkantine en keuken.

Uit duurzaamheidsoverweging zijn stoffen mondmaskers het interessants. Maar hoelang kunnen ze meegaan en hoe moet je ze onderhouden?

Een levensduur op een mondmasker plakken is moeilijk, het hangt af van de stof. Doch het belangrijkste is dat ze hergebruikt kunnen worden. 

En dat kan door ze een halfuur te wassen op 60 graden, of te koken in een pot. Dat volstaat om het virus te doden. Dat kan je blijven doen op voorwaarde dat de stof het uithoudt. De einddatum moet dus door de gebruiker zelf in het oog gehouden worden.

 

Een stoffen mondmasker kan je de hele dag dragen, zolang het niet nat of vuil wordt.

Het is ook wel praktisch om een stapeltje verse katoenen mondmaskers (met het logo van de club) in de kantine in voorraad te hebben. Zo hoeven de medewerkers niet elke dag hun masker te wassen en kan ze verzamelen en na enkele dagen wassen. Zorg dat er net als voor de truitjes, er iemand verantwoordelijk is om mondmaskers te wassen en strijken.

Dat strijken zorgt niet alleen voor een betere look & feel, maar steriliseert het masker ook. Zeker als het een stoomstrijkijzer was waarmee gestreken werd.

 

Het is van groot belang om je mondmasker goed te onderhouden.

Start je kantineshift steeds met een steriel mondmasker.

Hoe ga je te werk om mondmaskers klaar voor gebruik te maken?

  • Verzamel de gebruikte mondmaskers in een doos/wasmand met deksel.
  • Was de mondmaskers op minstens 60°C en reinig de verzameldoos/wasmand met een warm sopje met javel.
  • Droog de gewassen mondmaskers in de droogkast en plooi ze warm op (aan een gereinigd werkvlak. met gewassen handen en mondmasker op). Werden ze aan de lucht gedroogd, ga ze dan strijken met een stoomstrijkijzer.
  • Berg ze op, individueel verpakt in een afsluitbaar plastic zakje, in een doos met deksel.