EET SPORTIEF
2021-05-14

In de sport besteden we extra aandacht aan maaltijden met het oog op het leveren van voldoende brandstof/energie voor het volhouden van een inspanning en het tijdig aanbrengen van voldoende voedingsstoffen voor het herstel na een inspanning (training of wedstrijd).

Alhoewel het van belang is dat maaltijden nutritioneel uitgebalanceerd zijn, smaken ze toch best ook lekker en speelt het eetplezier ook een belangrijke rol wil men gedurende lange tijd het functioneel eten om te sporten blijven volhouden.

Evenwichtige maaltijden en goede herstelopties hoeven niet iets complexs of tijdrovends te zijn.

Een belegd broodje kan het perfecte uitgebalanceerde antwoord zijn op de behoefte aan koolhydraten (denk aan een meergranenbroodje, een snee volkorenbrood of een bruine wrap), eiwitten (met daarop plakjes varkensgebraad, gekookte ham, kippenwit, kalkoenham, plakjes hargekookt ei, een sneetje kaas of  een laagje houmous) en groenten (belegd met blaadjes rucola, plakjes tomaat, een plukje geraspte wortel of knolselder, een paar schijfjes komkommer). Bestrooid met wat verse kruiden (gehakte peterselie, bieslook, lenteui, dille, koriander of gesnipperde ajuin) voor een sublieme smaakervaring, En dit alles mooi gepresenteerd en heerlijk om op te eten door de diverse combinaties van ingrediënten.

Het gemak om broodjes te bereiden, mee te nemen of aan te schaffen zorgt ervoor dat ze de ideale maaltijdoplossing zijn voor wie regelmatig onderweg moet eten wegens een drukke agenda.

Hieronder een reeks voedzame maar overheerlijke belegde broodcombinaties om vingers bij af te likken, sportkantines mee te spijzen en onweerstaanbaar om aan voorbij te gaan als je honger hebt. Bovendien dragen ze bij aan een goede prestatie en een vlot herstel.

Wat wil je nog meer?

 

5 belegde broodjesideeën voor sporters

  1. Een meergranenbroodje met tonijn op een bedje van jonge groene slablaadjes, belegd met plakjes avocado besprenkeld met citroensap en gegarneerd met halve kerstomaatjes.
  2. Een ciabattabroodje besmeerd met houmous waarop gegrilde mediterrane groenten zijn gevleid die bestrooid werden met brokjes geitenkaas en een paar snippers verse munt.
  3. Een dikke snee boerenbrood met een laagje koolsalade met Griekse yoghurt en dunne plakjes gegrilde kip bestrooid met wat fijngehakte bladpeterselie.
  4. Een zuurdesembroodje besmeerd met een laagje wittekaas. Daarop een plakje gerookte zalm, een paar kappertjes, wat fijngehakte dille en een paar blaadjes rucola.
  5. Een snee volkorenbrood besmeerd met granenmosterd met daarop dunne plakjes rauwe ham, wat fijngesneden icebergsla, enkele plakjes tomaat, een plukje geraspte wortel en on top wat fijngehakte bieslook. Leg er een tweede snee volkorenbrood op en snij overhoeks in 2.

Smakelijk!